sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Korukaksikko


Aika moni varmaan tuntee Lapponia Jewelryn ja Kalevala Korun yhteyden, mutta  ehkäpä eivät ihan kaikki. Tulossa on siis pieni tietopaketti.

Lapponia on alkujaan hopeaseppämestari Pekka Anttilan vuonna 1960 omalla toiminimellään perustama kultasepänalan yritys (vuodesta 1963 Kruunu-Koru ja vuodesta 1974 Lapponia Jewelry), jonka veivät maailmanmaineeseen Björm Weckströmin suunnittelemat veistokselliset ja omintakeiset mallit. Miesten yhteistyö alkoi kolme vuotta yrityksen perustamisen jälkeen, ja siitä kahden vuoden kuluttua Weckströmin raskas kulta- ja turmaliiniriipus Kukkiva muuri voitti Rio de Janeiron 400-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn kansainvälisen korusuunnittelukilpailun. Vientitoiminta alkoi seuraavana vuonna ja on siitä eteenpäin pysynyt Lapponian pääasiallisena markkinakanavana.

Kahdeksan vuotta sitten, elokussa 2005, Lapponia Jewelry siirtyi Kalevala Korun omistukseen ja kahden tuotemerkin valmistus saman katon alle Pitäjänmäkeen.
 
Weckströmin lisäksi Lapponialle suunnittelevat/ovat suunnitelleet korusuunnittelijat Poul Havgaard ja Zoltan Popovits, taiteilija Christophe Burger, taiteilija Juhani Linnovaara, muotoilija Pekka Hirvonen, korumuotoilija, kultaseppämestari Chao-Hsien Kuo ja äskettäin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valittu Mari Isopahkala, sekä vuoden 2013 vierailevana suunnittelijana kultaseppämestari Sami Auvinen.

Lapponia ja Kalevala Koru täydentävät hienosti toisiaan, sillä vaikka molemmat ovat nimeä myöden suomalaisuutta viestiviä yrityksiä, ne eivät kilpaile keskenään. Kalevala Korut ovat tunnetuimpia kotimaassaan ja vienti on melko vähäistä, kun taas Lapponia on Suomen ehdottomasti tunnetuin korubrändi ulkomailla. (Tässä kohdassa on ihan pakko mainita elokuva Tähtien Sota, jossa prinsessa Leia kantoi kaulallaan Weckströmin Avaruushopea-sarjan Planetaariset laaksot -korua. Harvaa korua on yhtä moni silmäpari eri puolilla maapalloa valkokankaalta ihaillut.)

Myös tyyliltään tuotemerkkien korut poikkeavat toisistaan. Lapponian koruja voisi kuvailla jopa termillä "haastava". Niilläkin on usein tarina takanaan, kuten Kalevala Koruilla, mutta tarinat saattavat kätkeytyä esimerkiksi korun nimen arvoitukselliseen sanaleikkiin. Monet koruista ovat massiivisia, näyttäviä ja huomiotaherättäviä. Materiaalit saattavat olla yllättäviä ja suurten värikivien hionnat epätyypillisiä. 


Omissa mielikuvissani yhdistän Kalevala Koruun Järvi-Suomea ja metsiä, Lapponiaan merta ja tuntureita; Kalevala Koruun aurinkoisia kesäpäiviä, Lapponiaan myrskysäätä. Molemmille on yhtä kaikki ystävänsä.

Lapponian muodoissa on jylhää kauneutta, joka ei miellytä kaikkia - ei aluksi itseänikään.  Vaan pukeutukaapa Lapponiaan, niin tapahtuu ihme: koru herää käyttäjänsä yllä henkiin. Ja käyttäjä taas… Hän tuntee itsensä kuningattareksi!


Terveisin

Saija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti