sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Hyvää yhdessä

Musiikkitalon Agora-salia

Kalevala Korulla ja omistajajärjestöllämme Kalevalaisten Naisten liitolla on kulttuurisäätiö, joka jakaa kerran vuodessa apurahoja kulttuuriperinteeseen liittyvään tutkimukseen, julkaisutoimintaan, esittävään taiteeseen ja kädentaitoihin.
  
367 hakijan joukosta valikoitui tänä vuonna 22 apurahansaajaa, joista osan tapasin Helsingin Musiikkitalolla 18.6. pidetyssä apurahanjakotilaisuudessa, josta ei puuttunut iloa eikä väriä. Siitä piti huolen vuoden teema kulttuuri muuttuvan suomalaisuuden siltana, jonka mukaisesti yleisökin pääsi opettelemaan guinealaisia rytmejä.

Apurahansaajien puolesta kiitospuheen pitivät vastavalmistuneet teatteritaiteen ohjaajat Laura Ikonen ja Eveliina Heinonen. Heidän puheensa huipentui tarttuvaan sloganiin Tehdään hyvää taidetta - tehdään taiteella hyvää. Siinäpä se kiteytettynä. 

Lauran ja Eveliinan apurahan avulla esikoululaiset pääsevät jakamaan erilaisia maailman synty -aiheisia tarinoita saduttamisen ja soveltavan draaman keinoin. Työpajoja on tarkoitus pitää erityisesti alueilla, joilla on paljon eri kulttuureista tulevia lapsia, ja näin ollen heillä myös useisiin eri kansanperinteisiin ja uskontoihin pohjaavia tarinoita maailman synnystä. Apurahan turvin työpajat voidaan tarjota maksuttomina esiopetusryhmille.

Paitsi mukavaa toimintaa lapsille, on työpajan tavoitteena myös lisätä kulttuurien välistä ymmärrystä. Hieno projekti lapsille ja aivan varmasti antoisa sen vetäjillekin.

Jututin myös LOUHI-korukurssin ideoijia hopeaseppä Heidi Pesua, muotoilija Henna Hokkasta ja kultaseppä Teija Halosta, joilla niin ikään on halu auttaa muita oman ammatillisen osaamisensa välinein. Heillä oli viime vuonna Hämeenlinnan seudulla upea Lähde lentoon -korukurssi erityislasten ja mielenterveyskuntoutujien omaishoitajille. 

Halu virkistää ajatuksia ja tuoda energiaa arkeen olivat päällimmäisinä ajatuksina, kun ohjaajat lähtivät työstämään projektia. Projektissa osallistujien kanssa keskityttiin elämän positiivisiin puoliin yhdessä tekemisen, luovuuden, kekseliäisyyden ja onnistumisen keinoin. Kurssin lopuksi valokuvaaja Terho Aalto kuvasi työt tekijöidensä yllä erilaisissa miljöissä ja kuvista koostettiin Kuningattaren käädyt -näyttely. 

Omaishoitajien jälkeen suunnitelmissa oli vastaavanlainen korutyöpaja kehitysvammaisille, ja sen toteuttamiseen työryhmä sai nyt apurahan. Toiveissa olisi lopuksi järjestää valmistuneista töistä näyttely. Oma työtila galleriatiloineen kuuluu työryhmän tulevaisuudenhaaveisiin. Toivottavasti haave toteutuu, sillä tämä ryhmä ei todellakaan toteuta sanontaa "kel' onni on, se onnen kätkeköön", sillä

-Korujen tekeminen on meistä niin ihanaa, että haluamme antaa muillekin mahdollisuuden siihen!

Laura, Eveliina, Heidi, Teija, Henna ynnä kaikki muut apurahansaajat: teillä on tahto yhdistää omat erityislahjanne hyvän tekemiseen. Toivottavasti teillä on nyt myös entistä paremmat mahdollisuudet siihen. Paljon onnea!


Seuraavan vuoden erityisteema on runon voima arjessa. Apurahojen haku alkaa Kalevalan päivänä vuonna 2014, mutta ajatusta kannattaa haudutella jo nyt - ellei se peräti ole valmiina vain toteutumistaan odottamassa...

Toivoo 

Saija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti