sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Koru naista myöten


Taannoin nettiseikkaillessani osuin testiin, joka tietenkin oli tehtävä, tällainen Kalevala-eepoksesta - vaikka vähän mutkan kautta - leipäni saava seppähenkilö kun olen. 
http://www.sirpa.hirvikoski.fi/kalevala/testi.html

Tuon linkin kautta voi itse kukin käydä testaamassa ketä Kalevalan naisista eniten muistuttaa. (Testin etusivulta muuten löytyy pieni huomautus: "Nämä sivut ovat osa Internetin historiaa, pysyneet muuttamattomina jo 11 vuotta!" Hiukkasen on ajan hammas kieltämättä tässä kuluneiden vuosien mittaan nakertanut sivuston visuaalista ilmettä, mutta kun sen noin ottaa, niin sehän on tosiaan vain netin historiallista sedimenttiä.)

Testin arkkityyppeihin tutustuessani tuli väistämätön mieliteko valita niiden edustamien mielikuvien pohjalta jokaiselle kalevalaiselle naistyypille sopiva koru. Edelleen on viitattava tuohon Kalevalan ja ammattini kohtalonyhteyteen...Ja eri luonteiset ihmiset sitä paitsi ihan todellisuudessakin käyttävät eri tyyppisiä koruja.

Joidenkin hahmojen kohdalla ei valintaa  tarvinnut kovin kauaa tuumia. Esimerkiksi 
Louhi, mahtinainen pohjoisesta, on ilman muuta ansainnut kaulalleen yhden upeimmista historiallisista koruistamme, Halikon käädyn, ja mieluiten tietysti vielä kultaisena.

Pohjolan tytär, ristiriitainen hahmo, ihan kuin me ihmiset tapaamme olla, voisi käyttää Carmen-sarjan näyttäviä koruja. Jotain samaa särmää löytyy sekä Carmenille että Pohjolan tyttärelle kuvailluissa luonteissakin.

Kyllikki, tasa-arvoinen ja aktiivinen toimija käyttää luonnollisesti Naisen ääni-solkea, joka muistuttaa naisten äänioikeudesta Suomessa. Sen seuraksi pukisin ajattoman tyylikkään Elegant -rannekorun.

Mielikki, suurpiirteinen, lämminsydäminen, vihreä ja luomu ovat sanoja, jotka hänestä tulivat ensimmäiseksi mieleen. Hän saakoon koruikseen metsän voimaeläimen mukaan Kalevankarhut ja  ranteeseensa siihen sopivan muhkean Karhu -rannekorun

Lemminkäisen äiti on kovin uhrautuva ja vaatimaton. Hän saattaisi arvostaa Talon sydän -sarjaa, pelkkää sydäntä kun on itsekin. Kuten kaikille hahmoille, myös hänelle annettiin testissä elämänohjeita. Ohjeiden noudattamisen hän voisi aloittaa vaikkapa hankkimalla itse itselleen korulahjan.

Sitten onkin jäljellä enää 
Aino, ehkä tunnetuin Kalevalan naisista. Hänestä muistetaan parhaiten uhkaava kohtalo vanhan Väinämöisen puolisona. Se jää kokematta, kun Aino veden varaan jouduttuaan hukkuu, mutta kokee muodonmuutoksen ja jatkaa elämäänsä lohena. Hänet puen paitsi nimensä, myös korun kuulaan ulkonäön ansiosta Ainoa -korustoon, jonka vuorikiteet ovat kuin pieniä vesipisaroita.

Mitä sanotte testin tehtyänne, osuivatko koruehdotukset yhtään kohdalleen?

Testiterveisin

Saija












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti