sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Inspiraatio!

Vesa Nilsson on suunnitellut Kalevala Korulle Helsingin designpääkaupunkivuoden teemaan Made in Helsinki-korusarjan, jonka suunnitteluun saivat osallistua Helsingin rakennusten korumaisia kohteita kuvaamalla myös pääkaupunkimme katujen tarkkasilmäiset tallaajat. Kuvista valittiin äänestyksen perusteella eri kaupunginosia edustavat kuvat, jotka Vesa muotoili koruiksi.

Tämän syksyn uutuuksiin kuuluvat mm. Fauna-sarjan veikeät eläimet, joista ainakin yhden tarkka saattaa bongata Aleksanterinkadulta. Vinkkinä voin kertoa, että turistien suosimassa kuvauskohteessa on paljon muutakin nähtävää notkeaniskaiselle. Toinen uutuus on Kauppakorkeakoulusta poimittu ilmava Chydenia.

Lahden Muotoiluinstituutista hopeasepäksi valmistuneella Vesa Nilssonilla on näyttely Helsinki Inspiraatio Kalevala Korun  myymälässä (Unioninkatu 25) 2.11.2012 asti. Näyttelyssä on esillä uniikkitöitä, muun muassa Vesan pakottamalla valmistama kuution muotoinen öljylamppu. Sitä voisi käyttää hyväna havaintoesimerkkinä siitä, mikä erottaa kultasepän hopeasepästä: kun kultaseppä tekee kuution, hän ottaa levyä, sahaa sen neliöiksi ja juottaa niistä kuution. Kun hopeaseppä tekee kuution, hän ottaa levyä, vasaran, muotoraudan ja vasaroi levyn venyttämällä ja supistamalla haluttuun muotoon. Juuri niin kuvan kuutio on syntynyt, suorasta levystä.Vesa kertoili öljylamppunsa äärellä hopeasepäntaidon olevan maailmanlaajuisesti vähitellen vaipumassa unholaan. Hidastempoiselle työlle ei ole paljon tilaajia, ja ilman työn jatkajaa vanhojen  mestarien taidot ovat vaarassa kadota heidän mukanaan manan majoille.

Sympaattisen hopeasepän sympaattisista töistä hellyyttävimpiä näyttelyssä taitavat olla kuitenkin opiskeluajoilta olevat kynttilänjalat.  Niihin liittyy romanttinen tarina:  nuori ja rakastunut, mutta tavanomaisen niukkaa opiskelijaelämää viettävä hopeasepänalku tahtoi viedä kauniin neidon hienosti syömään. Ravintolaillalliseen tarvitaan rahaa, rahaa järjestyy ansioita kasvattamalla, ansiot kasvavat jotain myyden, jotain myytävää syntyy tekemällä jotain ostettavaa - kuten vaikkapa mustarautaisia kyttilänjalkoja! Kynttilänjalat muuttuivat illalliseksi ja kaunis neito sittemmmin kauniiksi rouvaksi. 
Siis Helsinki Inspiraatio 2.11.2012 asti, ja siitä eteenpäin tietysti Made in Helsinki. Vielä pitkään WDC-vuoden jälkeenkin,

povaa
Saija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti