lauantai 10. marraskuuta 2012

Havun takana on Marja


Kalevala Korulta tuli jouluksi myyntiin uusi joulukoriste, Havu. Havu on järjestyksessä sarjan kahdeksas koriste, eli kyllä sitä jouluperinteeksi voi oikeutetusti alkaa kutsua.

Nainen Havun, Juhlan ajan, Lapin taian, Soinnin, Revontulen, Idän tähden, Seimen ja Juhlayön takana on kultaseppä Marja Arola. Hän on suunnitellut tähän mennessä kaikki koristeet - ja eiköhän Havun seuraajakin mahda jo olla työn alla.

Tapasin Marjan työhuoneellaan, kuinkas muuten kuin joulutortuille tuoksuvalla sellaisella, ja juttelimme muiden kuulumisten vaihdon lomassa vähän myös joulukoristeista. Ja niitä muitakin kuulumisia tosiaan riittää, sillä Marja on energisimpiä tuntemiani ihmisiä. Hänellä on aina monta rautaa tulessa, aina uusia suunnitelmia hautumassa ja tiukemmissakin paikoissa aina lannistumaton mieli ja katse eteenpäin.

Uransa aikana Marja Arola on toiminut muun muassa yrittäjänä omalla toiminimellä, ollut pitkään töissä kultaseppänä Kalevala Korulla, toiminut koordinaattorina ja opettajana hyväntekeväisyysprojekteissa, kuten esimerkiksi Kultainen mahdollisuus -projektissa, jolla elvytettiin Ghanan vanhaa kultaseppäperinnettä perustamalla maahan alan koulu. Marjalla on ollut kaiken muun ohella myös jatkuvasti omaa korujen suunnittelu- ja valmistustoimintaa sekä näyttelyitä.

Ensimmäinen joulukuusenkoriste syntyi suunnittelukilpailun tuloksena vuonna 2005. Muistan jo silloin ajatelleeni, että nyt meni voitto oikeaan osoitteeseen. Marjan koristeet ovat täydellisesti sopusoinnussa hänen elämäniloisen ja lämpimän persoonansa kanssa, joka näkyy kaikessa alkaen runsaasta korumuotoilusta päätyen Marjan järjestämiin moniin ikimuistoisiin juhliin. Vuodenaikojen ja sesonkien mukaan elävä koti on ahkerasti sisustavalle esteetikko-emännälleen tärkeä paikka. Kukapa muu osaisi paremmin tulkita jouluisen tunnelman kodin korun kautta?
 
Marja kertookin, että joulukoristeen suunnitteleminen on hänelle niin mieluinen tehtävä, ettei sitä oikein voi kuvailla työksi. Se on iloa, jonka tuloksena syntyy valtava määrä luonnoksia. Niistä lopulta yksi valikoituu tuotantoon asti. Hylättyjä suunnitelmia Marja ei hyödynnä enää seuraavana vuonna, sillä silloin syntyvät taas uudet ideat.

(Kuva: Hertta Lehtovirta)
Tällä hetkellä Marja Arola kouluttaa päätyönään uusia käsiä alalle opettajana Suomessa. Hän sanoo, että nykyisessä työssään hän pystyy hyödyntämään kaikkea sitä, mitä on tähän asti elämässään oppinut ja korujen parissa tehnyt niin sarjatuotannossa kuin uniikkitöiden parissa. Into ja ilo ovat silminnähtävät.

Oikein mukavaa alkutalvea ja hiljalleen alkavaa pikkujoulukautta kaikille muillekin!

Toivoo
Saija
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti