keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Syksyn juhlaa

Kirsti Doukas

Kirsti Doukas on suunnitellut syksyksi meille peräti kaksi korusarjaa: Kulttuurivaikuttajat-sarjan OnervaHelene ja Ainoa saavat jatkoa Maman Aurore-korusarjasta, ja Kalevala Korun 75-vuotista taivalta puolestaan juhlistaa keltakultainen Akileia 75.

Aurora Karamzinin innoittaman Maman Aurore -sarjan nimi tulee läheisten lempinimestä tälle sivistyneelle, omana aikanaan harvinaisen taloudellisesti riippumattomalle naiselle, jolla elämänsä ulkoisesta loistosta huolimatta riitti sydäntä myös heikompiosaisille. Eikä pelkästään sydäntä, vaan myös tekoja.

Isän, kahden puolison ja rakkaan sisaren varhainen menettäminen ehkä toivat herkkyyttä, joka muuten olisi saattanut jäädä kehittymättä, ehkä maailmalla liikkuminen ja niin köyhien ihmisten kurjien olojen näkeminen kuin myös heitä auttaviin tutustuminen saivat yhdessä hänessä aikaan halun käyttää etuoikeutettua asemaansa hädänalaisten hyväksi. Kaikkein parhaiten Aurora Karamzin tunnetaan Diakonissalaitoksesta. Se perustettiin Karamzinin aloitteesta ja hänen varoillaan, ja niillä sitä pitkälti pidettiin toiminnassakin. Sen lisäksi hän perusti orpokoteja ja sairaaloita Venäjälle sekä teki runsaasti suoraa hyväntekeväisyyttä auttamalla jopa jonoksi asti luokseen Hakasalmen huvilalle saapuvia avuntarvitsijoita.Herkkä Akileia 75, juhlavuoden kultakorusarja taas on saanut kuvioaiheensa, kuten nimestäkin voi arvata, jokaisen perinnepuutarhan uskollisesti kukkivasta akileijasta. Akileija, samoin kuin moni muukin vanhimmista perennoistamme, on ollut myös lääkekasvi. Sitä on käytetty luunmurtumien hoitoon, antiseptisena aineena, vatsalääkkeenä ja - kuinka ollakaan - myös lemmenrohtona. Vain 75 uniikkina kappaleena valmistettavan pullomaisen riipuksen voisi kuvitella olevan vaikkapa ylellinen, aina mukana kulkeva rohdospullo, ties mihin salaperäisiin tarkoituksiin... Onneksi sarjasta löytyy myös malleja, joita valmistetaan rajoittamattomasti, jos ei satu mahtumaan niiden 75 viiden onnekkaan joukkoon, jotka saavat omistaa jonkun näistä.
 Tätä Akileiaa ei ole maailmassa kahta samanlaista.
Ihastunein uutuusterveisin

Saija

PS. Kirstin vieressä yläkuvassa on kaksi osaa Maman Aurorea. Koruperheen näyttävin jäsen, 100 cm pitkä upea helmikääty on oma suosikkini. Se on modernisoitu, monikäyttöinen versio Aurora Karamzinin kuuluisasta huomenlahjakäädystä. Voin helposti kuvitella sen pikkumustan kanssa, housupuvun kanssa, jakkupuvun kanssa, kesäisten hulmuhelmojen kanssa, neuleen kanssa... Ja todella helposti osaan kuvitella sen joulupukin säkkiin.Vink, vink, kuuleeko Korvatunturi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti